Gyümölcsök tárolása

A gyümölcsök eltarthatósága a hűtőházak atmoszférájának megvátoztatásával megnövelhető. A legmodernebb technológia az ULO (Ultra Low Oxygen) eljárás, ahol a gyümölcsöt 1-2 % oxigént tartalmazó légkörben hűtve tárolják. Ehhez folyamatosan, nagyobb mennyiségben szükséges nitrogén.

A különböző gyömölcsök tárolásának új technikája az alacsony oxigéntartalmú atmoszférában történő tárolás ( ULO = Ultra Low Oxygen ). Ennek segítségével a gyümölcsök hosszú ideig frissen tarthatóak - így az alma még májusban is alig tér el az almaszedéskor mutatott küllemétől, ízétől.

Az ULO tárolás a nitrogén generátoroknak köszönheti elterjedtségét. Az olcsó nitrogén ellátás alapvetően szükséges a viszonylag sok nitrogént igénylő tárolókhoz. Az igényelt nitrogén tisztasága a nitrogén generátorok oldaláról tekintve nem különösebben magas:   98-99 %-os tisztaság elégséges.

A tipikusan 1000-2000 m3 térfogatú hűtőtárolókban a betárolást követően pár nap alatt a légkör oxigén koncentrációját 1-2 % körüli értékre csökkentik, majd ezt követően ezt a szintet tartják.

A légszigetelés hiányosságainál fellépő szivárgásokon túlmenően a légköri nyomás változásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hűtőtérbe levegő lép be: a hűtőház mintegy "lélegzik" - csökkenő légköri nyomás mellett levegő lép be a kontrollált atmoszférájú térbe. Igy az oxigén koncentráció szintentartása is viszonylag jelentős, állandó nitrogén bevezetést igényel - ami a nitrogén generátort szükségessé teszi a teljes tárolási ciklus során.

Az ULO tárolás számos egyéb tényezőjéről további információkat itt találhat. 

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060